کنترل نور طبیعی در طراحی ساختمان
کنترل نور طبیعی
نور طبیعی در طراحی پلان ساختمان
درست است که نور طبیعی نقش تعیین کننده ای در کیفیت فضاهای معماری دارد، اما در برخی فضاها نور زیاد و زیاد می تواند باعث اختلال و کاهش کیفیت فضاهای داخلی شود. اشتباهی که اکثر معماران و طراحان جوان در طراحی پلان ساختمان مرتکب می شوند این است که در فضاهایی که به نور مستقیم دسترسی دارند، پنجره ها را طوری طراحی می کنند که حداکثر میزان روشنایی را داشته باشند.
این ممکن است برای فضایی مانند پذیرایی درست باشد، اما برای بسیاری از فضاهای داخلی اینطور نیست. اتفاقاً در بسیاری از موارد باید شدت نور ورودی به فضا را کنترل کرد تا مزاحمتی ایجاد نشود. توجه داشته باشید که میزان و شدت نور طبیعی ورودی به فضاهای داخلی پلان، باید کاملاً متناسب با مساحت و نوع کاربری آن فضا باشد.
بنابراین کاملا مشخص است که سطح روشنایی اتاق نشیمن نباید با اتاق خواب یکی باشد! برای مثال اتاق خوابی را با عرض پنجره 3 متر در نظر بگیرید. آیا می توان در طول روز و شب در این اتاق راحت بود؟! قطعا نه.
طراح باید با توجه به موقعیت جغرافیایی ساختمان و آگاهی از شرایط و شدت تابش نور خورشید در آن منطقه، پنجره ای با عرض و ارتفاع متناسب با متراژ و کاربری فضای داخلی طراحی کند. به گونه ای که نور ورودی به فضا خیلی شدید و آزاردهنده نباشد.
همین امر در مورد اتاق نشیمن خصوصی و اتاق تلویزیون نیز صادق است. باید دقت کنید که فضای نشیمن نور مستقیم و شدید نداشته باشد و نور کاملا کنترل شده به این فضا بتابد.
آشپزخانه قلب هر خانه ای است و معمولا خانم خانه زمان زیادی را در آن می گذراند. به همین دلیل روشنایی و تهویه مستقیم آشپزخانه بسیار مهم و حیاتی است. اما باید توجه داشت که به دلیل وجود وسایل گرمایشی مانند اجاق گاز، پکیج و حتی یخچال در آشپزخانه و فعالیت های روزمره و طاقت فرسا، نور مستقیم بیش از حد می تواند باعث آزار و ناراحتی کاربر به خصوص در فصول گرم سال شود. بنابراین بهتر است فضای آشپزخانه را از نور شدید محافظت کنید.
بهترین حالت در طراحی آشپزخانه زمانی اتفاق می افتد که آشپزخانه با اندکی پسرفت و در فاصله ای از دیوار اصلی نما طراحی شود و ضمن استفاده از نور طبیعی و تهویه از تابش نور مستقیم و گرمای بیش از حد آشپزخانه جلوگیری شود.