طراحی ساختمان و نکات آن
طراحی ساختمان و چند نکته در مورد آن بخش 1
اگرچه شخصاً معتقدم طراحی یک ساختمان چه معماری و چه سازه ای نیاز به تخصص دارد و ورود و اظهار نظر بر عهده کارشناسان مربوطه است، اما گاهی در جامعه ما به این موضوع برخورد می کنم که فکر می کنیم باید همه چیز را درک کنیم در مورد آنها نظر دهید این نگرش و اراده جامعه ماست.
مثلا یک روز در سفر شهری ماشینم خراب شد. طبق معمول بدون دست زدن به ماشین دنبال مکانیک فرستادم. ماشین خود را بسازید، مکانیک را دنبال کنید! چطوری نمیدونی مشکل ماشینت چیه؟ من پاسخ دادم که حدس می زنم موتور سوخته باشد، اما تشخیص و تعمیر آن به عهده مکانیک است نه من. من در زمینه راه و ساختمان تخصص دارم نه مکانیک خودرو، اما پذیرش آن برایشان آسان نبود. منظور من از این توقع جامعه است که فکر می کنیم همه باید همه چیز را بدانند. در صورتی که اساسا همه همه چیز را می دانند.
در مورد ساختمان هم هیچ وقت وارد طراحی ساختمان نشدم هرچند فکر نمی کردم خیلی سیاه باشد چون در مطالعه نقشه ها طبیعتا ایرادات طراحی را به خوبی تشخیص دادم و نظرات قابل قبولی برای رفع اشکال دادم. در واقع، فکر می کردم طراحی آنقدرها هم سخت نیست. تا اینکه اخیراً متر را برای آموزش گام به گام محاسبه کردم، یک ساختمان کوچک و ساده طراحی کردم و بسیار تأکید داشتم که نقشه فقط برای تمرین متر است و هیچ توجیه معماری و سازه ای برای طراحی ندارد. اما با پیشرفت در اندازه گیری این ساختمان کوچک و ساده متوجه شدم که چه اشتباهاتی در طراحی آن مرتکب شده ام، هر چقدر سعی کردم طبق قرار اولیه فقط روی متر تمرکز کنم و به سادگی از نکات و مسائل طراحی بگذرم. دیدم امکان پذیر نیست و باید حداقل برخی از عناصر طراحی را رعایت می کردم. بنابراین به برخی از طرحهای ساختمانی برخوردم که متوجه شدم آنطور که فکر میکردم ساده نیستند. حتی از برخی جهات بسیار دشوار است. زیرا برای طراحی حتی یک ساختمان مسکونی ساده باید پارامترهای زیادی در نظر گرفته شود که کنار هم قرار دادن همه اینها نیاز به تخصص و هنر خاصی دارد.
مواردی که شخصا ذهن را درگیر طراحی کرده و فکر می کردم باید در نظر گرفته شود به شرح زیر است. البته این موارد جزء مسائل طراحی است و اصلاح و تکمیل آن بر عهده اساتید این رشته می باشد.
استفاده بهینه و بهینه از فضا. به طوری که هیچ فضایی بدون استفاده باقی نمی ماند.
چیدمان فضاهایی مانند اتاق ها، آشپزخانه ها و حمام ها به گونه ای که دسترسی به آن ها و استفاده آسان باشد.
تامین نور طبیعی کافی برای همه فضاها.
رعایت اقلام بهداشتی آشپزخانه و سرویس های بهداشتی بخصوص داشتن نور و دریچه برای تهویه مطبوع طبیعی.
زیبایی پلان و نمای بیرونی آن را در نظر بگیرید.
هماهنگی در فضای داخلی ساختمان و هماهنگی ساختمان با ساختمان ها و فضای مجاور. از نظر فرم انتخابی و مصالح نما، ارتفاع ساختمان و ... ادامه دارد