نحوه عملکرد بادبند
نحوه عملکرد بادبند در ساختمان
نحوه عملکرد بادبند در ساختمان
مهاربندها در قاب های سازه ای و معمولاً به صورت مورب ساخته می شوند. اساس این سیستم سازه ای با توجه به خاصیت مثلث انجام می شود. یکی از مهمترین دلایل استفاده از بادبند یا بادبند مقابله با نیروهای جانبی وارد بر ساختمان مانند باد، زلزله، سیل و بلایای طبیعی از این قبیل است.
عملکرد سیستم مهاربندی در ساختمان به این صورت است که قبل از طراحی و اجرا باید تمامی نیروهای جانبی شناسایی شود تا بتوان با استفاده از تجهیزات مناسب سازه را مقاوم کرد. در واقع بادبندها این نیروهای عرضی وارد بر ساختمان را مهار می کنند تا از پی و پی ساختمان در برابر آنها محافظت کرده و از تخریب احتمالی آنها جلوگیری کنند.
هنگامی که مهاربندی های ساخته شده از میله ها، تیرها، نبشی ها، ناودانی ها یا کابل های فولادی به صورت مورب در چارچوب سازه قرار می گیرند و یک یا چند مثلث را تشکیل می دهند، فشارهای شدید را کاهش داده و نیروهای جانبی را در قاب توزیع می کنند. علاوه بر این، ساختمان را از ریزش و ریزش در صورت بروز حادثه محافظت می کند.
انواع مختلفی از بریس ها با توجه به نوع کاربری در سازه استفاده می شود. به عنوان مثال در سازه های با دهانه های متعدد این سیستم سازه ای در بزرگترین بازشوها در تمامی طبقات اجرا می شود. به گفته مهندس پروژه، مهاربند فقط در طبقه اول و آخر قابل طراحی و اجرا می باشد.
برای اجرای بهتر مهاربندی در ساختمان ها باید به نکات و مواردی توجه کرد. این اصول اجرایی مطابق با استانداردهای بین المللی است.
این قوانین عبارتند از:
طراحی بادبند در ساختمان های کوتاه با ارتفاع کمتر از 30 متر و 8 طبقه برای تحمل 100 درصد نیروهای جانبی
استفاده از قاب های مخصوص و سیستم دوگانه برای مهاربندی در ساختمان های با ارتفاع بیش از 50 متر و تعداد حداقل 15 طبقه (عدم تحمل قاب های مهاربندی شده در برابر نیروهای جانبی در این ارتفاع)
ساختمان های با ارتفاع مجاز 50 متر به بادبند فولادی برون محور با ضریب رفتار 7 نیاز دارند.
ساختمان های با ارتفاع مجاز 150 متر در صورت استفاده از اسکلت خمشی فولادی خاص نیاز به مهاربندی فولادی برون محور با ضریب رفتار 10 دارند.
ساختمان های با ارتفاع مجاز 50 متر نیازمند مهاربند فولادی کواکسیال با ضریب رفتار 6 هستند.
استفاده از میلگردهای مقطع 14 هنگام استفاده از مهاربندهای عرضی برای تیرهای سقف
در ساختمان های یک و دو طبقه از بادبندهای K شکل استفاده می شود
استفاده از سیستم مهاربندی فولادی در صورت ناکافی بودن بتن دیافراگم
و ... که باعث می شود بریس مناسب طبق این قوانین و اصول نصب و راه اندازی شود.